Nieuws

Gestolen

Dinsdag 11 juni 2013 zijn in onze winkel in noord aan de Distelweg,  2 waardevolle stukken glaswerk gestolen. Deze zaten in een afgesloten vitrine kast. Het slot is met geweld opengebroken. Deze brutale diefstal is overdag gebeurd op het moment dat de winkel open was. Ze waren voor een kringloopprijs geprijsd en dat was blijkbaar nog te duur, zielig.
We hebben camerabeelden die we nader laten onderzoeken. Als iemand 1 van deze stukken krijgt aangeboden graag uw reactie naar ons of de politie.

Het madonna beeld van Chef Uiterwaal (36 cm).


De Leerdamse fabrieksdirecteur Cochius had in 1925 de Utrechtse beeldhouwer Stef Uiterwaal (1889-1960) benaderd om een eerder ontworpen Madonnabeeld voor reproductie in glas aan te passen. Uiterwaal was toentertijd een gerenommeerd beeldhouwer, die - zeker in bepaalde kringen - grote bekendheid genoot om zijn figuratieve plastieken met een overwegend religieus onderwerp. De madonna was het eerste plastiek dat met succes in Leerdam werd geperst en in de verkoop werd genomen. Een jaar later volgden nog een Christuskop en aan het begin van de jaren dertig plastieken van onder meer de Heilige Franciscus, de Heilige Theresia, een engel met een harp, alsmede een kleinere versie van de Madonna. Vooral de madonnabeelden waren een groot commercieel succes. Tot op de dag van vandaag zijn ze leverbaar, weliswaar niet meer in de oorspronkelijke geperste en gesatineerde versie. De Madonna is daarmee vermoedelijk het langst geproduceerde ontwerp van de Glasfabriek Leerdam.
(bron:  www.nationaalglasmuseum.nl)

 

 Craquelé vaas "Sonoor", ontwerp A.D.Copier 1935, uitvoering Leerdam - hoogte Ca. 24 cm
 
Craquelé vaas "Sonoor", ontwerp A.D.Copier 1935, uitvoering Leerdam, craquele in vertikale banen, brede schouders. De vaas verkeert in goede staat, lichte normale gebruikskrasjes maar geen chips of beschadigingen.
 
De serie van Sonoor glaswerk werd voor het eerst ontworpen in 1935 en bestond uit o.a. uit dunwandige schalen en vazen in wit en goudgeel craquele. In 1950 ontwierp Andries Dirk Copier ook een aantal dikwandige vazen en schalen. Het craquele effect wordt bereikt door het opdampen van een laag tinchloride op de te blazen klomp glas aan de pijp. Bij verder uitblazen ontstaan barstjes in de metaallaag omdat die niet meeuitzet met het glas. De grofheid van het craquele is afhankelijk van de warmte van het opdampen. Deze vazen zijn voor of na het opdampen in een optiekvorm geblazen waardoor na het uitblazen het craquele op de ribben zichtbaar blijft.