Nieuws

Quad 33/303

De meeste hifi-apparatuur krijgt tussen de 5 en 10 jaar na aanschaf last van ouderdomskwalen. Vaak is de elektronica nog wel goed maar zijn het de onderdelen als schakelaars en potmeters die gebreken gaan vertonen. Ze maken geen goed contact meer en veroorzaken dan tijdens de bediening het overbekende gekraak. De ervaring leert dat apparatuur die dit soort hardnekkige en direct in het oor springende gebreken krijgt - na nog even pro forma plek te hebben gevonden op de zolder om stof te verzamelen - bij het grof vuil worden gezet.

Dat het een en ander zo geruisloos bij de afvalberg gaat is lang niet altijd omdat we zo nodig iets anders moeten. Helemaal nog niet zo bejaarde apparatuur gaat de vuilnisbak in omdat het repareren ervan niet zelden meer kost dan het kopen van iets nieuws. Waarbij dan nog komt dat speciale onderdelen voor een bepaalde component door de meeste fabrikanten geen dag langer dan 10 jaar in voorraad worden gehouden. Reparatie van een bepaald apparaat kan mogelijk nog wel zinvol zijn maar als er een speciaal IC, schakelaar of ander niet standaard verkrijgbaar onderdeel de pijp aan Maarten geeft, zit er niet veel anders op dan het apparaat aan de vuilnisman mee te geven. Niet iedereen is nu eenmaal in het bezit van het razend handige neefje dat met behulp van slimme tangetjes, schroevendraaiers en soldeerbout in staat is wonderen te verrichten. Het gros van de hifi-apparatuur heeft een tamelijk kortstondige cyclus.

Ze zijn in de minderheid maar er zijn ook hifi-sets die zo in elkaar steken dat ze naast voortreffelijk presteren ongeveer een mensenleven meekunnen. Dat is het geval bij apparatuur waarvan de speciale op maat gemaakte onderdelen een lange levensduur hebben, het wat meer vergankelijke spul uit alom verkrijgbare standaardonderdelen bestaat terwijl de goede prestaties vooral voortkomen uit een doordacht ontwerp.

 Als maar weinig andere voldoet aan dit signalement de Quad 33 voorversterker en het bijpassende werkpaard de 303 eindversterker. Voor degenen aan wie die de prille ontwikkelingen binnen de hifi geruisloos voorbij zijn gegaan: de set werd aan het eind van de 60-er jaren ge├»ntroduceerd en was ook het daaropvolgende decennium zeker in Nederland een succesnummer. Nu is in het land der blinden eenoog koning maar dat het hier werkelijk om kwaliteit gaat mag spreken uit het feit dat er in den lande ook vandaag de dag nog diverse Quad 33/303 sets naar tevredenheid dienst doen. Het concept 33/303 mag dan dateren uit de tijd dat de hifi nog volop in de kinderschoenen stond, vast staat dat het ontwerp - als er tenminste geen achterstallig onderhoud is - anno 2001 niet onderdoet voor het mooiste wat er nu op versterkergebied te koop is. Het laatste is dan geen nostalgisch gemijmer rond vergane glorie: de Quad 33/303 bezit uitstekende eigenschappen en nauwelijks tekortkomingen. Het zou moeiteloos een hedendaags versterkerontwerp van topklasse kunnen zijn.